Is amateurtoneel iets voor jou?

HVA Toneelgroepen zijn vaak op zoek naar leden vóór en achter de schermen. Hieronder stellen ze zich kort voor. Meer informatie vind je op de websites van de verschillende toneelgroepen.


Opgericht in 1897 is Adodvs met trots de oudste toneelvereniging van Den Haag. Hare Majesteit de Koningin heeft bij haar beschikking van 1 september 1997 de Koninklijke erepenning toegekend aan Adodvs. We zijn daarmee de oudste amateur-toneelgroep van Den Haag. Al sinds 1897 maken wij met veel plezier theater en daar zijn we trots op. We zijn een ambitieuze club die gaat voor kwaliteit. Mooie producties maken is wat we het liefste doen. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de sfeer: ook die zit er bij ons goed in.


Toneelvereniging Durf is al een begrip in Den Haag en omstreken vanaf 1921. Bij Durf gaat kwaliteit en ambitie hand in hand met gezelligheid! Onze vereniging heeft ambitie! Wij willen niet alleen goed toneelspel bieden, maar ook durf tonen in de producties die wij maken; jong talent een kans bieden, samen met regisseurs nieuwe stukken maken, een locatie zoeken die past bij onze productie en samenwerken met andere disciplines. Wij willen dat onze producties er toe doen! Onze vaste repetitie avond is de vrijdagavond en wij staan open voor nieuwe leden.


Toneelgroep Facet bestaat sinds 1970 en komt voort uit verschillende toneelverenigingen. Ons ledenbestand bestaat momenteel uit 15 mensen tussen de 21 en 70 jaar. We spelen gemiddeld 3 stukken per 2 jaar, afwisselend onder leiding van een beroepsregisseur of met regie uit de eigen gelederen. Ons repertoire laat zich het best omschrijven als hedendaags theater met diepgang, humor en liefst een scherp randje.


Wij zijn een vereniging die zeer gevarieerd is qua leeftijd, beroep en geslacht, maar toch hebben we tesamen één ding gemeen, namelijk onze liefde voor toneel en ons "cluppie"... We zijn een vlotte en vriendelijke groep waar je je snel thuis voelt! Om nog beter (ja NOG beter!) te kunnen leren spelen organiseren we sinds kort workshops voor onze leden. Met hulp van een professionele docent gaan we dan lekker met z'n allen proberen het allerbeste uit onszelf te halen. Een per jaar gaan we gezellig met z'n allen een weekend de hort op. Aangezien dit ieder jaar wordt georganiseerd door iemand anders van de club weten we nooit wat we precies gaan doen. Maar dat het gezellig (en vermoeiend) wordt is altijd zeker!


Een dynamisch theatergezelschap dat streeft naar prachtige, afwisselende voorstellingen, indien mogelijk op locatie. Wij staan open voor nieuwe leden.


Theatergroep Mimicri, opgericht in 1978, streeft er naar om twee maal per jaar (in voorjaar en najaar) een stuk op de planken te brengen.  De stukkeuze is in handen van een leescommssie die - in samenspraak met de regisseur van dat moment - een voorstel doet aan het bestuur. Mimicri repeteert in haar eigen ruimte die zich bevindt op de zolder van het Van Heeckerenhuis, tegenover theater Warenar. 


Wij zijn een hecht en enthousiast ensemble met 14 leden van 30 tot 70 jaar. Wij gaan voor goed repertoire toneel, waarbij wij noch klassiek drama noch modern blijspel schuwen. Wij zijn leergierig en werken uitsluitend met opgeleide of ervaren regisseurs. Wij repeteren elke dinsdagavond in een eigen repetitieruimte in de Anemoonstraat in Den Haag en bereiden ons voor op doorgaans twee producties per jaar, die we meestal 4-8 keer uitvoeren. Wij doen mee aan de toneelcompetitie van de Haagse Vereniging voor Amateurtheater. Wij werken gedreven, gaan voor kwaliteit, maar vergeten de gezelligheid niet. Na afloop staat onze eigen bar daar garant voor! Per productie repeteren wij ook een aantal woensdagavonden en zo nodig houden wij een gezellige repetitieweekend ergens in het land.


Toneelgroep Randstad is een kleine amateurvereniging in hartje Den Haag. En dat al 65 jaar! Met een enthousiaste groep van gedreven leden maken we onder leiding van meestal ervaren regisseurs amateurtoneel. Met haar eigen theater, intiem en gezellig, voert ze ieder jaar weer gedurende 4 tot 8 dagen een meestal spraakmakend toneelstuk op. We repeteren iedere week met 10 leden. ‘s-Avonds van 20.00 tot ongeveer 22.30 staan we op het podium en genieten van elkaars inbreng en spel. De stukken zijn niet altijd makkelijk en vol verschillende karakters. Dat maakt het dan ook spannend voor de spelers om te spelen maar ook voor het publiek uitdagend om naar te kijken.


Toneelgroep ROOD is een initiatief van een ambitieuze groep vrienden die verrassen, spelen, ontwikkelen, bewegen en raken. ROOD wil Den Haag verrijken met persoonlijk, authentiek, non-conformistisch en multidisciplinair theater op bijzondere locaties. Naast het maken van locatie-theater is het een belangrijk uitgangspunt om amateurs en professionals uit verschillende disciplines samen te brengen. De diverse referentiekaders die in steeds veranderende samenstellingen het uitvoerende team vormen, inspireren tot  theatervoorstellingen die lang in de herinnering blijven hangen. ROOD is een springplank voor veelzijdig talent en een uitlaatklep voor gemotiveerde amateur en (semi) professionele spelers.


Theatergroep Spontaan is een groep mensen in de leeftijd van 21 tot en met ... Bij ons kan (bijna) alles. Heb je zelf een leuk idee gooi het in de groep. Onze regisseur en scenarioschrijver Pim Karhof staat open voor nieuwe ideeën. Onder zijn leiding hebben we de afgelopen jaren al heel wat leuke voorstellingen gemaakt. Plezier in het spelen en de gezelligheid onderling staan bij ons hoog in het vaandel, maar een goede productie is natuurlijk ook belangrijk, gelukkig gaan deze 2 zaken erg goed samen bij onze groep.


De vereniging Toneelgroep Voorschoten bestaat al sinds 1965. In die tijd zijn talloze eenakters, jeugdtoneel stukken en avondvullende producties ten tonele gebracht. Soms met een bezetting van meer dan 20 acteurs, soms een monoloog. Steeds weer gerealiseerd met een enthousiaste groep leden, die naast het acteren ook het decor, licht, grime, regie-assistentie, kleding en marketing verzorgen.


Toneellab heeft geen leden. Voor elke productie zoekt Toneellab de juiste mensen aan. Hierbij wordt gekozen voor uitsluitend acteurs, regisseurs en technici die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Toneellab wil kwalitatief goede producties maken. Waarbij het niet vast zit aan een vaste spelersgroep omdat er per productie een casting is. Zo is er altijd sprake van de juiste acteur op de juiste plek. Toneellab benadert zelf actief acteurs en regie. Er hebben 7 regisseurs en 36 acteurs meegewerkt aan onze producties.


Toneelgroep Venster is opgericht op 3 januari 1983. Wij zijn een enthousiaste groep mensen die zich bezig houdt met theater maken. Ons doel is om kwaliteitsproducties te brengen in een gezellige sfeer. Repetities woensdagavond van 20.15 tot 23.00 uur, Anemoonstraat 25 in Den Haag.


Vrij Theater brengt 4 toneelstukken per seizoen uit. Elke toneelproductie leidt in principe tot acht voorstellingen. Kenmerkend voor de toneelproducties is dat de samenstelling van het uitvoerend gezelschap per productie wisselt. De bezetting voor een toneelproductie komt na een auditie tot stand. Voorafgaand aan de audities houdt Vrij Theater Open Avonden, waarop geïnteresseerde spelers informatie over de producties kunnen krijgen van de regisseurs. Vrij Theater heeft een eigen repetitie, voorstellingsruimte en een eigen, gezellige bar. Ook beschikt het theater over eigen technische mogelijkheden voor licht en geluid.


Een groep met lef die zeer afwisselende stukken spelen. Niet alleen klassiek toneel. Altijd op zoek naar nieuwe leden. Wij zoeken mensen die met plezier op onze woensdagavonden mee repeteren, die het leuk vinden om eens aan een decor te werken of iets met licht of geluid te doen. Meld je aan als nieuw lid en kijk een aantal avonden mee of er een klik is met toneel en de rest van de groep.